Gaudi első barcelonai épülete zseniális építészeti alkotás lett!
2018. május 17. írta: barcarazzi

Gaudi első barcelonai épülete zseniális építészeti alkotás lett!

palauguell01.jpgA katalán sztárépítész mecénésa komoly feladat elé állította védencét, ám ő a lehető legtöbbet hozta ki abből ami a rendelkezésre állt. Sőt, még annál is többet!

Ha valaki manapság Barcelonában a Nou de la Rambla 3-5 körül sétál, nem biztos, hogy első pillantásra el fog ájulni a Palau Güell látványától. A díszes kovácsoltvas bejárati ajtók, és a falból kiálló ablakok ugyan jól mutatnak, de szokatlan Gauditól ez a fajta sematikusság, és komorság....elég csak a Sagrada Familiára vagy a Casa Vicensre gondolni.palauguell02.JPG

Fotó: NMK Photography

Nos, az épület megalkotása egyáltalán nem volt olyan egyszerű, mint az elsőre látszik, és igazán csak akkor érthetjük meg a katalán építész korai zsenialitását is, ha belépünk az épületbe.

Mielőtt azonban erről beszélnénk, kicsit visszamegyünk az időben 1883-ig, amikor is Eusebi Gaudi megbízást adott az akkor még pályája elején álló Gaudinak, hogy alkosson neki egy házat a Nou Ramblan, egy 18x12 méteres helyen! Mindezt pedig azért, mert akkoriban ez a környék volt a burzsoázia kedvelt helye.

A Palau Güell igazából Gaudi első munkája volt, úgyhogy azt is mondhatjuk, ez volt az alapja a későbbi műveinek, a Casa Milának, és a Casa Batllónak. A kis alapterület miatt felfelé kellett terjeszkednie az építésznek, ám akkor még a külső homlokzat esetében nem alkalmazta azt a megdöbbentő kreativitást, amit később olyan szivesen használt, ezért, ahogy azt már említettük korábban, a díszes homlokzat ellenére elég komor maga az épület.palauguell03.JPG

Fotó: Doug Smit

Munkája során olyan neves személyiségekkel dolgozott együtt, mint Joan Oñós építész, Antoni Oliva bútorkészítő, Eudald Puntí aki a dekoráciért, az ablakokért, Francesc Vidal i Jevellí, aki bútorok egy részéért volt felelős, valamint Aleix Clapés i Puig festész.

Kellett is ez a segítség, mert az épület belül egészen káprázatos lett. Gaudi a távol-keleti, valamint a mudéjar és nazari stílusokat ötvözte, szabadon használta a kerámiákat, valamint az olyan különleges formákat, mint a parabolák, és a tégla konzolokat.

A hullámvonalas kovácsoltvas ajtók akkoriban még forradalminak számítottak, ez viszont megadja az alaphangját az épület több emeletes, diverzifikált belsőjének. A piramis formájú tetővel lezárt gomba alakú oszlopokkal rendelkező alsó szint éppen olyan meghökkentő, mint a lépcsőház, amit csiszolt graffiti márványlapokkal rakták ki. Mindezt pedig csak fokozza - vagy akár ki is teljesíti - a háromemeletnyi magas központi hall, amelynek tetején egy kettős héjazatú parabola kupola ékeskedik!palauguell04.JPG

Fotó: Planeta Dunia

Ezek is mind jellemzőek Gaudi későbbi munkáira, hát még a tetőn található, szabálytalan alakú csempe-, illetve kerámiaburkolat, amelyek mellől kiváló kilátásában lehet részünk a belvárosi tetőkre és a barcelonai panorámára.

A Palau Güell olyan jól sikerült, amikor kész lett 1888-ban, hogy a gazdag üzletember ezután bőven ellátta munkával Gaudit, aki aztán zseniális életművet hagyott maga után. S, hogy az utókor számára is örökké megmaradjon az épület, arról az UNESCO gondoskodott, amikor 1984-ben a Világörökség részévé tették....egyáltalán nem érdemtelenül.

Kiemelt kép: Pedro Prieto Lopez

Ha tetszett cikkünk, akkor gyere Facebook csoportunkba, ahol még több jó ötletet kaphatsz Barcelonával kapcsolatban!

A bejegyzés trackback címe:

http://barcarazza.blog.hu/api/trackback/id/tr513965188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.